«Обережно, дикорослі гриби! »
опубліковано 08 травня 2024 року о 14:04

«Обережно,  дикорослі  гриби! »

Отруєння  населення  дикорослими  грибами  щорічно  реєструються   по всій Україні, нерідко з летальними випадками, переважно в сезонний період (у травні – червні,  наприкінці літа та в осінню пору року, коли є погодні умови).

Сезон  збору  грибів  розпочався   і  нас,  як  фахівців,  дуже хвилює  ситуація  з  отруєнням  населення  дикорослими грибами.

Сприятливі умови  дають можливість  появі грибів у лісонасадженнях, парках, скверах  та на присадибних ділянках. Практично всі вони умовно їстівні та отруйні, бо на Криворіжжі їстівні гриби не ростуть.  Пам’ятайте про це !!!

        Протягом 2023 року на Дніпропетровщині було зареєстровано 8 випадків отруєння дикорослими грибами  з  9  постраждалими, у тому числі 1 дитина. Зокрема,  в  місті  Павлоград  зареєстровано 3 випадки отруєнь  мухоморами.  Згідно класифікації грибів  мухомори, бліда поганка, несправжні опеньки  відносяться  до  безумовно  отруйних  грибів, які не втрачають своєї токсичності  при  обробці  будь-якими способами.

         Не  виняток був і Кривий Ріг. На початку листопада 2023 року у нашому місті зареєстровано 1 випадок отруєння дикорослими грибами, а  саме: учениця 11 класу збирала дикорослі гриби гливи та синьоніжки в лісосмугах селищ Іскрівка та Сергіївка Кіровоградської області та вживала їх у сирому і смаженому вигляді.

В  січні  2024  року  в  м. Кам'янське  Дніпропетровської  області  зареєстровано  1 випадок отруєння дикорослими грибами з 1-м постраждалим,  який  вживав  в  їжу  після  термічної  обробки заморожені гриби «рядовка зелена»,  зібрані восени в  лісовій  смузі. 

Найбільше  насторожує  те,  що  постійно  серед отруєних грибами  є  діти.

Звертаємо увагу батьків та дорослих, що в сучасних умовах  небезпечно  збирати  та  споживати  дикорослі гриби  чи  страви  з  них, аби  уникнути  отруєнь  і  страшних  наслідків  для  здоров'я  та  життя!

Ознаки отруєння дикорослими грибами можуть  проявитися  як  через 30 хвилин  після  споживання, так і протягом  кількох  днів:  біль у животі, нудота, блювота, сонливість, запаморочення,   порушення функції  кровообігу та дихання,  можливі судоми,  марення, поява  галюцинацій.  

При перших ознаках отруєння необхідно: промити шлунок 3-4 склянками  підсоленої води, викликати блювоту, це повторювати декілька разів та негайно викликати швидку допомогу.

Щоб не трапилось лиха,  пам’ятайте:

-  найкраще  відмовитись  від  збору  та  споживання  дикорослих  грибів, замінивши  їх  грибами,  які  вирощують  штучно (печериці, гливи), котрі  підлягають  відповідному  контролю  та  реалізуються  в  торгівельній  мережі;

-  не купуйте гриби на стихійних ринках  чи  автошляхах!

БУДЬТЕ  ОБЕРЕЖНИМИ  Й  ОБАЧНИМИ!  БЕРЕЖІТЬ  СВОЄ  ЗДОРОВ'Я  ТА  ЗДОРОВ'Я  БЛИЗЬКИХ  

ВАМ  ЛЮДЕЙ,  А  ОСОБЛИВО  ДІТЕЙ!


Лікар  з  гігієни  харчування 

відділення епідеміологічного

нагляду (спостереження) та

профілактики  неінфекційних захворювань

ВСП «Криворізький РВ 

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                            Валентина  ПОРОСЛА

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux